Interrail

Inter Rail bileti 15 günlük ve 1 aylık olmak uzere 2 çesit. Biletin fiyatı dahil ettiğiniz bölgelere göre değişiyor. Bölgeler:

Bölge A :İngiltere, İrlanda
Bölge B :İsveç, Norveç, Finlandiya
Bölge C :Danimarka, Almanya, İsviçre, Avusturya
Bölge D :Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya
Bölge E :Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg
Bölge F :İspanya, Portekiz, Fas
Bölge G :İtalya, Yunanistan, Türkiye, Brindisi-Patras arası

Bilet fiyatlari ise

1 Bölge : 210 ECU, 15 gün sınırsız
2 Bölge : 250 ECU, 1 ay sınırsız
3 Bölge : 280 ECU, 1 ay sınırsız
Global : 315 ECU, 1 ay sınırsız

Bileti alabileceğiniz iki yer var:

1. TCDD, sadece Global mevcut, trenlerin zaman tablosu genellikle verilmiyor
2. Genc-Tur, Istanbul-SultanAhmet'te büroları var. Tel: (212)520 52 74/75. Buradan değişik bölgeler icin bilet alabilirsiniz.

!!! Inter rail bileti ile sadece 2. sınıf trenler yada 2. sınıf kompartımanlar bedava. Express, yataklı, TGV, EuroStar, InterCity vb. trenlere binmek icin ek bir ücret ödemelisiniz. Ancak bu ücret bu trenlere binmek icin ödeyeceginiz biletin fiyatına oranla oldukça düşük bir ücret.


Pasaport İşlemleri

Pasaport işlemleri sanıldığının aksine oldukça kolay. Öğrenci belgesi, fotoğraf, doldurdugunuz başvuru belgesi, nüfus kağıdının arkalı önlu fotokopisi pasaport almak icin yeterli. Başvurduktan 1 hafta-10 gun icinde pasaportunuz hazırlanmış oluyor. Pasaport alırken; bağış makbuzu, pasaport defteri ve pasaport süresi ücreti alınıyor.  Pasaport süresi ücretlerini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Pasaport için Emniyet Sarayı' na  başvurmanız gerekiyor. Eğer nüfus kütük kaydiniz pasaportu aldığınız yerde değil ise, kütük kaydınız olduğu yerden başvurursanız pasaportunuz daha çabuk çıkıyor.


Yunanistan Vizesi 

Yunanistan vizesini, eğer Ankara'dan basvuruyorsanız en az 10 gün,en fazla 15 gün içinde alıyorsunuz. Eğer İstanbul' dan başvurursanız 1 gün içinde vizenizi alabiliyorsunuz. Yunanistan vizesi icin pasaport, ögrenci belgesi, fotoğraf, inter-rail biletiniz ve doldurduğunuz başvuru formu gerekiyor.

Ankara' dan ilk defa vize alacak olanlara genel olarak çok giriş-çıkışlı (Multi-enterance) istendiği halde tek giriş çıkışlı vize veriliyormuş ( en azından bize öyle verildi ve İtalya' ya geri dönüp tekrar Yunanistan vizesi aldık). Eğer vize aldıysanız vizenin üzerinde "ENA" ( BİR ) ibaresinin olup olmadığına bakın.


İtalya Vizesi

İtalya vizesi de sizi uğraştırabilecek vizelerden. İtalya Konsolosluğu Pazartesi günleri kapalı. Turist vizesi için sizden İtalya'da kaldıgınız her gün için 100000 Liret (~ 100 $) harcayabilecek mali gücünüzü belgeleyen bir hesap cüzdanı istiyorlar. Bu babanızın hesap cüzdanı da olabilir. İtalya vizesi icin günün erken saatlerinde sıraya girmeniz gerekiyor çünkü her gün belli sayıda başvuru kabul ediyorlar. Başvururken fotoğraf, öğrenci belgesi, pasaport, doldurduğunuz başvuru formu, inter-rail biletiniz gerekiyor.

Diğer ülkelerin aksine vize icin ek bir ücret alınmıyor. Vizenizin cıkıp çıkmadığı ertesi gün mesai bitiminde belli oluyor.


İsvicre Vizesi

İsvicre vizesi en kolay alabileceğiniz vize. Sabah başvurduğunuzda öğlen vizenizi alabiliyorsunuz. Başvururken öğrenci belgesi, fotoğraf, başvuru formu, inter-rail biletiniz gerekiyor. Ancak vize ücreti en yüksek ülke İsviçre.


Fransa - SCHENGEN Vizesi

Gezi rotanızın içinde Almanya dahi olsa Schengen vizesini Fransa Konsolosluğundan almak çok daha akıllıca. Almanya vizesi için çok uğraşmanız ( sabahın erken saatlerinde sıraya girmek, Almanya' da ikamet eden birinden davetiye almak) gerektiği halde Fransa vizesi oldukça kolay veriliyor. Başvururken öğrenci belgesi, fotoğraf, doldurduğunuz başvuru formu, pasaport ve inter-rail biletiniz gerekiyor. Vizeniz ertesi gün öğlen veriliyor. Ancak Fransa vizesi de biraz pahalı.

Not : Eğer Schengen vizesini Fransa' dan aldıysanız vize almadığınız diğer Schengen ülkelerine girmek için önce Fransa'ya girip vizenizi onaylatmanız gerekiyor.

!!! Fransa vizesi icin pasaportunuzun süresinin en az bir yıllık olması gerekiyor.


Yunanistan İzlenimleri

23.00 da İstanbul' dan yola çıktık. Meriç Irmağı "Macedonia is Greece" yazısıyla bizi hudutta karşıladı. Pasaport kontrolu çok kolaydı. Öğleden sonra Selanik'e (Thessaloniki) a vardık. Selanik'e kadar her yer bağ-bostan görünümünde. Meriç Irmağı' nın olduğu yerlerde bol sayıda tünel ve ilginç doğa manzaralarını görebilirsiniz. Selanik'e vardığımızda hemen Atina'ya giden bir trene atladık ve gece iki gibi Atina' ya vardık.

Sabah Atina' yi gezmeye başladık; Akropolis ve Agora' nın olduğu yere arka sokaklardan, tipik Yunan evlerinin arasından geçtik. Atina'nın Akropolis' ten görünüşü oldukça güzel. Kola 150 drahmi ve 1 mark ~ 9500 drahmi. Öğleden sonra Patras' a doğru yolumuza devam ettik.

Patras' ta feribotla İtalya' ya geçmeden önce yapmanız gereken birkaç iş var. Üzerlerinde "Interrail-Eurail" yazan seyahat firmalarından bir tanesine gidip biletinizi aldıktan sonra gümrük polisinden bu biletleri onaylatacaksınız. Güverte bedava. kamara 6500 drahmi, koltuklar 3000 drahmi, vergi 2000 drahmi.


İtalya İzlenimleri

İtalya da ilk varacağınız liman Brindisi olacaktır. İtalya kontrolunde de sorun çıkmadı. İtalya' da time-table da olmayan "regional" trenler var. Bari' den fazla kalmadık, hemen Roma' ya geçtik. Roma terminali oldukça büyük. Roma'da 2 hostel var, günlükleri ortalama 30 mark. Bir tanesi şehrin oldukça dışında. Biz terminal yakınlarında bir öğrenci pansiyonunda kaldık, onun da günlüğü 30.000 liret ~30 mark. Roma' da, "Roma Termini" de kesişen iki metro hattı var. Biri Vatikan'a kadar devam ediyor, öbürü ise Collessium' a gidiyor. Vatikan oldukca büyük, içerisi çok guzel ve görkemli. Ancak erkekler ve kadınlar şortla giremiyor. Tam ortada cok büyük bir siyah yapı yükseliyor. Pantheon, Aşk Çeşmesi civarı gezilmesi gereken yerler.

Roma denince ilk akla gelen yapı kuşkusuz Collessium. Collessium bir anfi-tiyatro. Collessium' un etrafında cok sayida Bati Roma Imparatorlugunun kalintilari var. Roma' da iki gun kaldiktan sonra Floransa' ya gectik.

Floransa da Rönesans devrinin yapıları her tarafta yükseliyor. Sanki yüzlerce yıl öncesinden kalma yapılar hiç bozulmadan bugüne kadar gelmiş. Çok yorucu olacak ancak Michelangelo meydanından Floransa' yi görmek katlandığınız eziyetlerin hepsine değecektir.

Pisa' ya gittigimizde asırlardır yapılmakta olan bir yarışmanın arifesinde kendimizi bulduk, insanlar gece yarısı olmasına rağmen sokaklarda dolaşıp ertesi gün olacak yarışmaya kendilerini hazırlıyorlardı. Yarışma, bir köprünün üzerindeki kızağı mavi ve kırmızı olmak üzere ayrılmış iki grubun karşılıklı olarak itmeye çalışması üzerine kurulmuş. Pisa kulesini görmeye gittigimizde etrafinin çevrili olduğunu ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini gördük. Gece Nice' ye doğru yolumuza devam ettik.


İsvicre İzlenimleri

İsvicre' ye Fransa uzerinden gectik. İtalya-Fransa sınırında herhangi bir arama olmadı hatta Fransa' ya girdiğimizi onaylatmak icin sınıra geri dönüp(Nice'den 30 dak.) vizeyi onaylattik. Ardından İsvicre, Cenevre, gectik.

İsvicre üç kantondan oluşuyor:Fransa kantonu, İtalya Kantonu ve Almanya Kantonu. Her kantonun özellikleri birbirinden oldukça farklı. Bulundugunuz yerde konuşulan dil, ilanlar, işaretler Fransızca iken 50 km ileride, Alman kantonunda her şey Almanca. İsvicre sanki üç devletin ortak konsorsiyum devleti gibi ve oldukça da pahali. Ancak İsviçre' nin diğer ülkelerde göremeyeceğiniz doğa güzelliklerine hayran kalacaksınız. Montro' ye ucuz hostel bulmak icin gittiğimizde en ucuz hostelin 45 mark olduğunu (banyosuz ve kahvaltisiz) öğrendik.İsvicre' de fazla kalmadan Almanya' ya doğru devam ettik.


Almanya İzlenimleri

Yolculuğunumunuz en çok sürdüğü ülke Almanya daha doğrusu Berlin oldu. Almanya' da, İtalya ya da Fransa gibi tarihi mekanları bulmanız neredeyse imkansız. İkinci Dünya Savaşından onlar da payını almışlar.Almanya Türklerin en yoğun olarak bulundugu ülke, bu yüzden zorluk çekeceğinizi sanmıyorum.  Turkler hakkinda cok iyi seyler dusunduklerini soyleyemem, bu onların size bakişlarindan da anlaşılıyor. Berlin'e ilk indigimiz istasyon dazlakların mekanıymış, ancak herhangi bir sey başımıza gelmedi. Doğu Berlin neredeyse dazlak yuvası. Berlin'de Türklerin en çok oldugu bölge KreutzBerg, Küçük İstanbul civarı. Berlin' de kaldığımız süre içinde Love Parade festivaline denk geldik. Binlerce insan tekno müzik eşliğinde dans ediyordu. Frankfurt gökdelenler şehri. Hamburg' un epey guzel oldugunu soylediler. Koln' de sadece Türklerin girebildigi 20.000 kişilik Bodrum adında bir disko bulunuyor.


Fransa İzlenimleri

Fransa ya ilk girişimiz İtalya' dan sonra Almanya' ya girmek için oldu. İlk girişimizde Nice ve Monaco' yu görme imkanı bulduk. Fransız Rivierası gerçekten oldukça güzel. İtalya' dan Fransa' ya geçis umduğunuzdan da kolay. Almanya' dan sonra ilk durağımız Paris oldu. Yaklaşık 5 gün geçirdik Paris' te ve tabi ki bu yetmedi. Paris' e giderseniz mutlaka gece Sen nehrinde bir gezi yapın. Eyfel kulesi çok etkileyici ancak öğlen saatlerinde kuyruk oluşuyor, gece gitmenizi tavsiye ederim. Üstelik gece Paris başka bir guzel. Paris' in metro sistemi çok gelişmiş, şehrin her tarafına gidebilirsiniz. Metro bileti alırken 5' lik yada 10' luk biletlerden alın, oldukça ucuza geliyor. Paris' te bir hostelde kaldık, günlüğü yaklaşık 30 DM. Paris' in görülmesi gereken yerlerinden biri de La Defense. Zafer Taki' yla karşılıklı duran Grand Arch' ı mutlaka görün derim. Louvre Muzesi için bir gününüzü harcamaya değer, gerçi bir gün bu müze için çok az. Monaco, gitmeyi düşünüyorsanız Kaptan Cousteaou Deniz Müzesi gezilmesi gereken yerlerden.


Öneriler

Eğer bu yolculuğa çıkmayı kafanıza koymuşsanız, kendi kafanıza göre birini bulmanız çok önemli. Bu iş için yanınıza koymanız gereken para 1200 DM ile 1500 DM arasında. Yolculuk hazırlıkları için önce pasaport ve vize işlemlerinizi halledin. 1 aylık bir yolculuk için 2 yada 3 bölge sizin için yeterli olacaktır. Dişarida yiyecek oldukca pahalı, bunu siz de farkedeceksiniz. Bitmeden evvel yanınıza konserveleri iyice stoklayın. Eğer yiyeceğiniz biterse genellikle marketlerden alış-verış edin. Yolculuğa çıkmadan evvel gideceğiniz ülkelerin festivalleri, bayramları ve önemli günlerini öğrenip buna göre bir rota çıkarın. Rotanızı daha yolculuk başlamadan evvel hazırlamanızı tavsiye ederim, eğer rota hazırlamak için yardımci programları çekemediyseniz bana bir mail atin. Bir şehre geldiginizde önce o şehrin bir haritasını ve o şehri anlatan kitapçıklardan edinin. Bu şekilde yolculuğunuzdan daha fazla zevk alacaksınız.

Yolculuk boyunca binbir türlü insan göreceksiniz; mc donalds' tan hamburger alan budist rahipleri, kendilerini şekilden şekile sokmus insanlar... Yolculuk rotasına İspanya' yi dahıl etmedik, çünkü ben İspanya' yi ve Kuzey Afrika' yi çok fazla merak ediyordum ve oraları için özel olarak bir gezi düşündüm. Eğer İspanya' ya gidecekseniz mutlaka Barselona' yı görün, buralara giden diğer inter-rail' cılar oldukca methettiler. İsviçre' nin doğal güzelikleri gerçekten sizi etkileyecektir. Dogu Avrupa ülkelerinin çok güzel ve ucuz olduğunu sonradan öğrendik. Özelikle Prag Avrupa'nin en güzel ve ucuz kentlerinden biri olarak gösteriliyor. Eğer exotik arabalara, Lamborghini, Ferrari gibi, meraklıysanız bunların fabrikalarını Modena-İtalya' da görebilirsiniz. Londra' nin her caddesinin İstiklal Caddesi gibi olduğunu, İngilizlerin hiç te söylendiği gibi soğuk yapılı olmadığını gidenler söyluyor.

Paris... tabi ki en güzel şehirlerden biri. Eğer bir şehre fazla vakit ayıracaksanız bu Paris olmalı.

İtalya' nin güneyi hırsızlık yönünden sabıkalı, özellikle Napoli.

Bir iki resim..

tn_floransa.jpg (7619 bytes) tn_isvicre.jpg (7088 bytes) tn_ladefense2.jpg (7767 bytes) tn_ladefense1.jpg (8056 bytes)
  Destinations
  Interrail
  Programs
  Guides
  Images